Miasto:
330,- zł od osoby
300,- zł Cena dla członków

WYKŁADOWCA

ALDONA WIEJAK-GŁUSZKO - prawnik, specjalista ds. prawa pracy z kilkunastoletnim doświadczeniem. Ukończyła aplikację sądową. Doświadczenie zawodowe nabyła pracując jako specjalista w Państwowej Inspekcji Pracy – Okręgowym Inspektoracie Pracy w Szczecinie w latach 2008-2019, gdzie udzielała porad prawnych, przygotowywała analizę i opinie prawne z zakresu prawa pracy, zajmowała się współpracą z jednostkami administracji państwowej i partnerami społecznymi (związki zawodowe). Współpracowała z lokalnymi mediami oraz brała czynny udział akcjach promocyjno-prewencyjnych organizowanych przez PIP. Obecnie prowadzi szkolenia z zakresu prawa pracy dla pracodawców, pracowników oraz związków zawodowych

PROGRAM

I. Zmiany w zatrudnianiu pracowników na podstawie umowy o prace na okres próbny i czas określony:
1. Nowe zasady zatrudniania na okres próbny, na czas określony:
- zasady nawiązywania i rozwiazywania stosunku pracy.
- zasady sporządzania umów o pracę.
4. Przyczyny wypowiedzenia.
5. Nowe obowiązki pracodawcy dotyczące przekazywania dodatkowych informacji pracownikom dotyczących. Treść informacji o warunkach zatrudnienia. Stanowisko PIP.

II. Obowiązki pracodawcy zatrudniającego pracownika niepełnosprawnego

1. Status osoby niepełnosprawnej
2. Uprawnienia przysługujące pracownikom niepełnosprawnym

3. Zakaz dyskryminacji ze względu na niepełnosprawność
4. Obowiązek dostosowania środowiska pracy do potrzeb osoby niepełnosprawnej
5. Pracownik pomagający osobie niepełnosprawnej
6. Dokonywanie miesięcznych wpłat na PFRON oraz obowiązki informacyjne pracodawców zatrudniających pracowników niepełnosprawnych

III . Czas pracy pracowników niepełnosprawnych

1. Prawo do skróconego czasu pracy
2. Uprawnienie do dodatkowej przerwy w pracy

IV. Urlopy wypoczynkowy i zwolnienie od pracy dla osób niepełnosprawnych.

1. Dodatkowy urlop wypoczynkowy i zwolnienia od pracy
2. Prawo do dodatkowego urlopu wypoczynkowego (tzw. urlop rehabilitacyjny)- Rozróżnienie pojęć
3. „nabycie prawa do urlopu” i „przysługiwanie prawa do urlopu”.
4. Naliczanie i udzielanie dodatkowego urlopu
5. Zaległy dodatkowy urlop niepełnosprawnego
6. Korzyści z zatrudniania osób niepełnosprawnych

Organizacja:

Czas trwania szkolenia: 13 maja 2024r. godz. 9:00- 14:00

Dostęp do szkolenia oraz szczegóły organizacji  prześlemy drogą mailową  po spełnieniu warunków uczestnictwa.

Cena obejmuje: wykład wraz z autorskimi materiałami szkoleniowymi, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
Materiały i zaświadczenie zostaną wysłane na adres mailowy uczestnika.

Wymagania sprzętowe:
Do wzięcia udziału w szkoleniu niezbędny jest komputer stacjonarny, laptop, tablet lub telefon komórkowy z obsługą dźwięku

Warunki uczestnictwa:

1.Przesłanie formularza on-line, które stanowi zawarcie umowy wiążącej i jest jednocześnie zobowiązaniem do zapłaty.
2.Wpłata w pełnej wysokości zamówienia, której  należy dokonać najpóźniej 1 dzień przed rozpoczęciem realizacji szkolenia. W tytule przelewu prosimy podać tytuł szkolenia. Rachunek bankowy: 20 1020 1664 0000 3102 0149 1422

Jeżeli do dnia poprzedzającego szkolenie należność ureguluje zbyt mała ilość osób to szkolenie zostanie odwołane (informacja zostanie wysłana drogą mailową).

Rezygnacja ze szkolenia musi nastąpić bezwzględnie w formie pisemnej (za pośrednictwem poczty mailowej) najpóźniej do dnia poprzedzającego szkolenie.  Rezygnacja w późniejszym terminie wiąże się z koniecznością pokrycia kosztów szkolenia przez zgłaszającego w wysokości 100%. Nieuczestniczenie w szkoleniu nie skutkuje zwrotem wpłaconej należności.

Karta zgłoszenia jest prawnie wiążącą umową zawartą pomiędzy organizatorem szkolenia a zgłaszającym.

Al. Niepodległości 20/22
42-216 Częstochowa